Рефлектујући модел

ИК2- слика 1

ИК2- слика 2

Рефлектујући модел праћење положаја главе корисника обезбеђује рефлектовањем зрачења са активних диода ИЦ камере. Као што се на сликама може видети, ово се остварује тако што је на значајна места на моделу која можемо назвати и маркери, налепљена трака која добро рефлектује инфра- црвено зрачење. Недостатак потребе за напајањем самог модела представља очигледну предност у односу на моделе са активним ИЦ диодама, али ће зато проблеми са филтрирањем амбијенталног зрачења и нежељене рефлексије бити већи. Поред обезбеђивања адекватног филтрирања на самој ИЦ камери, што подразумева уклањање филтера ИЦ зрачења и обезбеђивање филтера видљиве светлости за камеру, ваља повести рачуна и о месту у соби на ком ће рачунар са ИЦ камером бити постављен: тако да дневно светло са прозора не пада на камеру ако се жели поуздано праћење положаја главе током целог дана. У супротном, сунчева светлост може помоћи да се скрати време проведено за рачунаром. Такође, сијалица, огледало, стаклена врата витрине или дама са накитом иза леђа корисника могу изазвати проблеме. Приликом коришћења рефлектујућег модела ваља обратити додатну пажњу и на подешавања драјвера мрежне камере. Пошто ће за различите моделе камера различита подешавања дати добре резултате, заинтересованом читаоцу ће бити скренута пажња на страну на Freetrack мрежној презентацији на којој су корисници изнели своја искуства. Ако је неком од значаја, камера уз коју су тестирани модели понуђени на овој презентацији је дала добре резултате са гамом подигнутом на максимум и осталим подешавањима на умереним вредностима уз филтер видљиве светлости постављен на камеру и са гамом, осветљењем и контрастом на минимуму без филтера видљиве светлости. Ауто- експозиција је у оба случаја била искључена, а филтер ИЦ зрачења уклоњен са камере. Финални корак је подешавање прага осетљивости у самом Freetrack- у, а опсег овог подешавања у ком се све три тачке детектују поуздано је релативно мали у оба случаја, што намеће потребу да се повећа осетљивост детекције покрета у Freetrack- у. Уз сва наведена ограничења, рефлектујући модел може обезбедити поуздано праћење положаја главе корисника чак и приликом симулирања лета, док ће захтеви вероватно бити мањи ако се користи у друге сврхе.
 
Димензије рефлектујућег модела, то јест растојања између маркера, су иста као на моделу напајаном батеријама те се и у овом случају препоручује растојање главе корисника од камере од приближно једног метра. Монтира се на качкет помоћу лименог језичка видљивог на слици 2.

ИК2- слика 3

ИК2- слика 4

Ниже се могу скинути конфигурациони фајлови за овај модел. Садржај архива треба копирати у инсталациони директоријум Freetrack програма ако планирате да користите модел уз овај програм, а преко постојећих директоријума и фајлова. Овим фајловима Freetrack је конфигурисан за резолуцију камере 320x240, док ће за коришћење других резолуција бити потребно да се додатно подесе осетљивост и криве одзива. Ако планирате да користите LinuxTrack, распакујте архиву која садржи конфигурациони фајл негде на хард диск, па затим, под панелом "Tracking setup" у графичком корисничком интерфејсу LinuxTrack- a одаберите опцију "Import profile". Овај конфигурациони фајл LinuxTrack подешава за коришћење са моделом представљеним на овој страни у резолуцији 320x240, док ће за друге резолуције бити неопходно додатно подесити осетљивост и криве одзива.
 
Цена овог модела je 5E. Наручите модел.

If You are ready to get pumped visit totally sweet mammels, or the following website.