Freetrack

 
Freetrack је дуго био, а можда још увек јесте, најпопуларније бесплатно решење када је праћење положаја главе у питању. Ради се о делу француских програмера написаном у програмском језику Delphi, које уз мало труда обезбеђује праћење положаја главе на кућним рачунрима у симулаторима лета и играма, емулирање миша, тастатуре или контролне палице. Емулирање миша или тастатуре, поред очигледних предности које праћење положаја главе пружа регуларним корисницима, омогућава коришћење рачунара лицима са инвалидитетом.

Freetrack- слика 1

Freetrack- слика 2

Последња верзија програма, Freetrack 2.2, нуди неколико нових опција у доносу на Freetrack 2.1, као што је могућност подешавања максималне и минималне величине маркера модела на слици коју снима камера или динамички неутрални положај, али са друге стране, са неким мрежним камерама намеће потребу да се учитају подешавања саме мрежне камере сваки пут када се Freetrack покрене. Freetrack 2.2 обезбеђује и подршку за неке камере које верзија 2.1 не подржава, но о овоме ће бити речи нешто касније. Основна функционалност обе верзије је подједнако добра, па остаје на кориснику да одабере верзију која му се учини погоднија. Freetrack са већином игара и симулатора лета комуницира преко TrackIR интерфејса, што је од увођења енкриптованих координата на TrackIR 5 систему праћења положаја главе изазвало проблеме са компатибилношћу, али произвођачи софтвера ово решавају тако што у своје производе укључују и Freetrack интерфејс. У сваком случају, праћење положаја главе корисника са два степена слободе ће емулирањем миша увек бити доступно у већини наслова. Проблем мале фреквенције освежавања слике већине мрежних камера доступних у слободној продаји, најчешће максимално 30 слика у секунди, Freetrack решава интерполационим алгоритмима који омогоћавају да се координате програму- клијенту пренесу 100 пута у секунди или чешће што, уз могућност подешавања кривих одзива, осетљивости и ублажавања даје веома добре резултате.
 
Freetrack 2.2, осим камера које користе I420 и RGB видео компресију подржаних од стране Freetrack- а 2.1, подржава и Wiimote камеру, као и камере које користе UVC кодек и не захтевају драјвере. Онима који тек размишљају о куповини камере ради коришћења уз Freetrack препоручује се да посете страницу која садржи искуства корисника везана за разне камере на Freetrack презентацији, којом приликом ће моћи да се упознају и са узбудљивом операцијом уклањања филтера ИЦ зрачења са различитих модела мрежних камера. Поред камере, за успешно праћење положаја главе Freetrack- у ће требати и некакав модел са маркерима који ће корисник да носи на глави. Могу се користити модели са једном, три или четири емитујуће диоде, рефлектујућих тачака или неких других маркера као што се на слици 3 може видети. Још једно маштовито решење корисника може се видети на слици 4, а друге моделе које су корисници направили можете погледати у галерији модела Freetrack презентације. Ако неко не жели да се упусти у авантуру прављења сопственог модела, може погледати моделе понуђене на овој презентацији.

Freetrack модел- слика 3

Freetrack модел- слика 4

If You are ready to get pumped visit totally sweet mammels, or the following website.