IL- 2 Sturmovik Cliffs of Dover стара верзија

 
 
Светислав Басара је у једној од својих књига написао да само кукавице пишу о себи у трећем лицу једнине. Неким чудом, ово је управо форма којој су саображене све стране на овом сајту. На овој страни ћу, мање ради потребе да покажем сопствену храброст, а више зато што мислим да ће ми бити лакше да напишем оно што треба написати пишући у првом лицу једнине, одступити од форме које сам се до сада држао.
 
Размишљајући о прикладној замени за анти- вирусни пакет Microsoft Security Essentials за који од дана 14.1.2020. више неће бити подршке, одлучио сам се за бесплатну верзију AVAST анти- вируса. По инсталирању и ажурирању AVAST- а, показало се да, по стартовању симулатора IL- 2: Cliffs of Dover- Blitz, AVAST препознаје извршни фајл "Launcher64.exe" као генерички вирус и смешта га у карантин. Кратка претрага открила је да проблем није нов, те да аутори Blitz верзије препоручују да се поменути извршни фајл изузме из безбедносних провера које се обављају у реалном времену. И поред тога што појам погрешне детекције вируса није непознат, помало је тешко летети опуштено питајући се да нема нешто активно у меморији што ће, на неки начин, манифестовати нечију радозналост. Слична тема је на овом сајту већ разматрана, па нема доброг разлога да се поново упуштам у анализирање проблема. Остаје само покушај да се одговори на питање да ли је могуће летети IL- 2 Sturmovik: Cliffs of Dover безбедно и како то урадити.
 
Први и најочигледнији начин би био да се овај симулатор инсталира на посебну машину на којој неће бити држани подаци чије би откривање могло да има штетне последице по корисника. На жалост, мало ко располаже простором и материјалним средствима који би омогућили да се прибегне оваквом решењу. Друго решење је покушај да се користи друга верзија симулатора која се боље слаже са анти- вирусним софтвером, што се показало изводиво у мом случају. Инсталирање оригиналне верзије симулатора са DVD- а или Steam backup- а не траје дуго, а пошто Steam ажурира ову верзију у доњем десном углу екрана уводног менија ће бити видљив број 1.11.20362. Подешавања која добро раде са старом верзијом се могу видети на сликама испод:
 

NVidia settings for Cliffs of Dover
Шта се тачно десило од тренутка у ком сам почео да користим Team Fusion закрпе до тренутка у ком је обустављен развој за који Team Fusion није био одговоран није ми познато, али ми се чини да су модели нешто другачији од оних којих се сећам пре него што сам почео да користим Team Fusion закрпе. Пажњу прво привуче нешто краћи период потребан да се Мерлин мотори загреју на температуру довољну за вожење по писти. Такође, код Spitfire- a и Hurricane- a опремљених старијим механизмом контроле корака елисе, са само два положаја селектора у кабини, број обртаја мотора ће бити одржаван око 3000 o/min када је одабран ситан корак, док ће се број обртаја мењати од 2200 o/min на мањој висини до 2600 o/min на већој висини када је одабран крупан корак. Ово представља поприлично значајну разлику у поређењу са моделом контроле корака елисе старијих верзија Spitfire и Hurricane ловаца имплементираним у IL- 2 Cliffs if Dover- Blitz код ког се, за оба положаја селектора, број обртаја мења са променом висине и брзине лета. Још нисам стигао да проверим који је од два поменута модела ближи функционисању стварног уређаја за контролу корака елисе. Постоје и разлике у раду Merlin мотора спрегнутих са елисама са константном брзином у поређењу са Blitz верзијом. Брзиномер у старијој верзији симулатора ће показати и локални отпор на устима Pitot цеви, приликом промене нападног угла.
 
Модел лета последње верзије које се сећам пре него што сам почео да користим Team Fusion закрпе је, приликом лета на вредностима нападног угла блиским критичној вредности, имао пренаглашену инерцију. Уз резерву која треба да узме у обзир временски период који је протекао и могућност да се ради о погрешном утиску, верзија 1.11.20362 има бољи и природнији модел лета у поменутим режимима. Залеђивање и разлеђивање приликом проласка кроз облаке, како се чини, није мењано.
 
За верзију 1.11.20362 неће бити неопходна DirectX 11 графичка картица, а ради прилично стабилно. Једина ствар која помало иритира када је ова верзија у питању је квадрат који се на тлу исцртава, ваљда око сектора над којим се лети. Чини се да се ради о верзији која је била кандидат за објављивање, те да сви алати коришћени током развоја нису искључени. Ако некоме ово смета, можда је могуће инсталирати и неку другу од старих верзија према упутствима доступним на овој или на некој другој страни. Ја се овим нисам замарао и живим са квадратом.
 
Самонанесена динамичка кампања ће, наравно, радити и са старијим верзијама симулатора IL- 2 Sturmovik: Cliffs of Dover.
 

If You are ready to get pumped visit totally sweet mammels, or the following website.